Mnohé národy sveta majú svoje typické jedlá pripravené aj na novoročnom stole a rok čo rok začínajú prvé hodiny z nového roku rovnakým jedlom. Mnohé z nich sa prepletajú poverami a zaručia vám nielen šťastie! Poznáte nejaké novoročné jedlá? Pozrime sa na ne spoločne s nimi!
Oliebollen (Holandsko)
Neďaleké Holandsko je známe svojimi novoročnými Oliebollen, teda „olejovými guľôčkami“, ktoré si predstavte ako malé kúsky cesta, ktoré pripomínajú naše šišky. Tradične sa predávali na ulici v stánkoch priamo na Nový rok, ale nie je problém si ich pripraviť aj doma. Tieto malé guľôčky z cesta sa obalia do práškového cukru a vo vnútri nájdete hrozienka či dokonca sušené brusnice. Milujú ich najmä deti, no na Nový rok si ich doprajú všetci. Oliebollen v sebe totiž skrývajú legendu a tá hovorí, že ak ich zjete, ochránia vás pred pohanskou bohyňou Perchtou. Tá kedysi rozpárala bruchá rebelujúcim kmeňom a vysala z nich život. Kto si však dal „olejové guľôčky“ ten bol chránený, pretože meč bohyne sa skĺzol po oleji. Nestojí to za to riskovať, a tak si v Holandsku určite doprajte niekoľko malých hltov. Môže vám to zachrániť život!

Foto: pixabay.com / Marjonhorn
Soba (Japonsko)
Obľúbené japonské rezance Soba nájdete v podnikoch celoročne, ale ak by ich mal Japonec zjesť len jediný jedenkrát v roku, stane sa to na Nový rok. Práve oni sa stali symbolom novoročného jedla a táto tradícia sa v krajine vychádzajúceho slnka po prvýkrát objavila niekedy v priebehu 17. storočia. Soba rezance totiž v japonskom ponímaní predstavujú symbol prosperity a vďaka svojmu dlhému tvaru v sebe nesú aj symboliku dlhého života. Na stôl prichádzajú o polnoci, keď sa starý rok mení na nový. Pozor rezance by ste nemali krájať, pretože to prináša smolu, ale treba ich jesť celé ako ich máte v miske. Japonci si tradične deň pred novým rokom vychutnávajú aj sladké, ryžové koláčiky Mochitsuki.

Foto: pixabay.com / yasakimo
Lenticchie Con Cotechino (Taliansko)
Ak by ste čakali, že Taliani si na Nový rok doprajú svoje typické cestoviny alebo pizzu, boli by ste na veľkom omyle. Najobľúbenejším a najtradičnejším novoročným jedlom Apeninského polostrova je „Lenticchie“, teda obyčajná šošovica. Podľa Talianov prináša na Nový rok šťastie a tradícia, keď sa miska plná šošovice jedáva krátko po polnoci vraj pochádza ešte zo starovekého Ríma. Šošovica symbolizuje peniaze a prosperitu, a preto si kedysi Rimania na Nový rok dávali ako darčeky balíčky tejto obľúbenej strukoviny. Varením šošovica zväčšovala svoj objem, a teda bohatstvo symbolicky rástlo. Šošovica sa často podáva s „cotechino“, teda s varenými, bravčovými klobáskami. Ideálne jedlo na chladnú zimu.

Foto: iStock
Grilované prasiatko (Kuba)
Najtypickejším jedlom, ktoré sa podáva na Nový rok na ostrove Kuba je grilované prasiatko. Podľa Kubáncov symbolizuje šťastie a kto by nechcel vkročiť do nového roku so šťastím na svojom tanieri? Grilované prasiatko sa v domácnostiach počas osláv podáva s ryžou a typickou čiernou fazuľou. Zaujímavou tradíciou je aj jedenie 12 bobuliek hrozna. Každá symbolizuje mesiac v novom roku a pri každej z nich si máte niečo zaželať. Musíte to však stihnúť za minútu, pretože ak čas prekročí 0:01 a vy ste neskončili, budete mať celý rok smolu. Je lepšie si to pred tým natrénovať, nechcete predsa nič riskovať!

Foto: pixabay.com / meineresterampe
Hoppin´John (USA)
Zaujímavé novoročné tradície by sme našli aj v Spojených štátoch, hoci najvýraznejšie sa táto tradícia uchytila na juhu krajiny. Na tisíce stolov pristane na Nový rok jedlo zvané Hoppin´ John, ktorého základom je fazuľa Black Eyed Peas, ale aj hrášok a kus varenej bravčoviny. Mnohí si k jedlu pridajú aj neodmysliteľné čili alebo ocot. Jedlo si Američania nevybrali náhodne, ale je prepletené s legendami. Fazuľky symbolizujú mince a hrach sa farbou zase podobá na peniaze, teda doláre. Ak k tomu pridáte kukuricu, dostanete farbu zlata, a tak niet divu, že ľudia veria tomu, ako im toto jedlo prinesie šťastie do nového roku. Tradícia šťastného jedla sa začala ešte v čase americkej občianskej vojny, keď našli vyhladovaní vojaci Únie práve fazuľu s bravčovým mäsom a zachránila ich. Iné legendy hovoria o tom, že fazuľa symbolizuje emancipáciu Afroameričanov, ktorí boli kedysi otrokmi. Tak či onak, dnes sa Hoppin´ John teší mimoriadnej popularite ako prvé jedlo v novom roku.

Foto: iStock
Tamales (Mexiko)
Ak sa na Nový rok ocitnete v Mexiku s najväčšou pravdepodobnosťou budete ochutnávať Tamales. Ide o chutné, tradičné jedlo, ktoré poznali stredoamerické kultúry už pred tisíckami rokov a ak je v týchto končinách niečo overené časom, je to práve Tamales. Ich recept je jednoduchý, stačí vziať kukuričné cesto, naplniť ho zmesou mäsa, syru či iných ingrediencií, všetko to zabaliť do banánového listu alebo kukuričného šúpolia a nechá sa to podusiť. Tamales symbolizuje v mexickom ponímaní rodinu, pretože tá sa práve vždy na Nový rok zíde. Sú obľúbené počas celých sviatkov, ale mnohí si ich doprajú práve počas prvého dňa v roku. Tradične sa na Nový rok podáva s polievkou Menudo, mexickou verziou držkovej polievky.

Foto: pixabay.com / lawdawgmon
Mohlo by vám od autora ešte zachutiť:
Ako chutia Vianoce vo svete?
Najlepšie mäsové špeciality sveta
Poznáte najbizarnejšie alkoholy sveta?