Na západnom konci obce Shanwan pri meste Suzhou (su-čou) začali v roku 2021 s výstavbou jednoposchodovej reštaurácie Metasequoia Grove. Na ploche 416 m2 priestor poskytne gastro aj kultúrne služby obci v rámci nového čínskej projektu revitalizácie a podpory vidieka.

Foto: goa.com.cn

Stavba sa nachádza na bažinatej rovine jazera Taihu sa okolie dodáva miestu krásnu scenériu. Architekt použil obraz sekvoje a abstraktne ho preložil do architektonického jazyka geometrickej formy – štvorcového kužeľa. Štvorcový kužeľ sa skladá z malého – stredného – veľkého modulárneho poriadku so spodnou plochou a dĺžkou štvorcovej strany 2:3:4  rovnako ako keď vyrastajúce stromy tvoria v prírode les. Vrch dosahuje výšku 12 m. Každý pyramídový zrezaný modul je zakončený svetlíkom, ktorý umožňuje prirodzenému svetlu vojsť do budovy. Hlavnými stavebnými materiálmi sú drevo, sklo a hliník.

Foto: goa.com.cn

Vetracie otvory sú umiestnené na úrovni zeme pozdĺž okien, aby sa znížilo vizuálne rušenie. Pre zdôraznenie ľahkosti prístrešku sú nosné stĺpy reštaurácie minimalizované na desať, usporiadané okolo vnútorných hrán vnútorného priestoru. Aj keď reštaurácia nie je ešte oficiálne otvorená, už teraz vzbudzuje pozornosť nielen blízkeho okolia.

Mohlo by vás zaujať:

Filtration: Monumentálna a ekologická architektúra
Luxusná reštaurácia na vidieckej farme? To je Brae
Prvá reštaurácia v Európe, ktorá je celá pod vodou!

Facebook Comments