Britský mesačník Gut, ktorý sa zaoberá gastroenterológiou, zverejnil výsledky svojho 24 ročného výskumu na vzorke cca 96 tisíc ľudí. Téme sa venoval aj web leicestermercury.co.uk. Zistenia naznačujú, že nealkoholické nápoje, nápoje s ovocnou príchuťou a športové a energetické nápoje by mohli zdvojnásobiť riziko rakoviny pred dosiahnutím 50 roku života. Podľa autorov štúdie pripadá na každý pohár sladenej malinovky a jej podobného nápoja riziko vyššie o 16 percent. Ľudia v západnej spoločnosti si pritom tieto nápoje priemerne dopriavajú v množstve dva poháre na osobu a deň. Štúdia odporučila, že zníženie príjmu alebo náhrada za zdravšie nápoje medzi dospievajúcimi a mladými dospelými môže slúžiť ako potenciálna akčná stratégia na zmiernenie rastúcej záťaže rakoviny čriev pred dosiahnutím päťdesiatky.
Výskumníci zistili, že naopak pitie kávy, polotučného alebo plnotučného mlieka môže znížiť riziko rakoviny čriev. Mať blízkeho príbuzného, u ktorého sa vyvinula rakovina čreva pred dosiahnutím veku 50 rokov, vás môže vystaviť väčšiemu celoživotnému riziku vzniku tohto ochorenia.
Mohlo by vás zaujať:
Vedci už vedia, ako znížiť riziko rakoviny tráviaceho traktu
Komu viac hrozí rakovina prostaty?
Fajčenie neničí iba pľúca, je nebezpečné aj pre …