Cirhóza je zjazvená pečeň v dôsledku dlhodobého a pretrvávajúceho poškodenia toxínmi, napríklad alkoholom alebo vírusmi. Môže byť smrteľná z dôvodu zvýšeného rizika zlyhania pečene a rakoviny. Podľa štúdie zo Southamptonskej univerzity, uverejnenej aj na webe newscientist.com, by však pravidelné konzumovanie kávy mohlo znížiť riziko jej vzniku.

Foto: pixabay.com / Lucian90

„Nikto presne nevie, ktoré zlúčeniny sú zodpovedné za potenciálny ochranný účinok proti chronickému ochoreniu pečene.“ Naše zistenia, že všetky druhy kávy pomáhajú, však naznačujú, že kombinácia zlúčenín môže účinkovať. “ Profesor Oliver Kennedy z Veľkej Británie a jeho kolegovia analyzovali údaje od takmer 400 tisíc konzumentov kávy a približne 110 tisíc ľudí, ktorí nepili žiadnu kávu. Kávičkári s dennou dávkou dve šálky – bezkofeínovej, instantnej alebo mletej kávy – mali o 21% nižšie riziko vzniku chronického ochorenia pečene, a o 20% nižšie riziko vzniku chronického ochorenia pečene ako ich kolegovia, ktorí nepijú kávu. Tiež mali o 49 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na chronické ochorenie pečene.

Pri kofeínovom nápoji bohov ešte ostaneme:

Po stopách exkluzívnej kávy
Ako nám môže pomôcť káva pri chudnutí?
Ľadová káva: Čierne zlato na studeno

Facebook Comments