Pravá láska k vareniu musí vzniknúť v detstve. Šéfkuchár Laurent Petit by o tom mohol siahodlho rozprávať. „Môj otec bol mäsiar a už ako chlapec som sa zblízka zoznamoval s najkvalitnejšími ingredienciami. Túžba objavovať a kombinovať ma dostala do kuchyne,“ spomína na stránke svojej reštaurácie Laurent.

Foto: Le Clos des Sens – Matthieu Cellard

Ostrovček kulinárskeho umenia
V historickej budove z druhej polovice 19. storočia vytvoril spolu so svojou manželkou Martine reštauráciu s hotelom a postupne žal ovácie od spokojných zákazníkov i kritikov. Budovu rekonštruoval a postupne naberala na hodnote. Celková investícia sa vyšplhala až na štyri milióny eur! Kuchyňa slávneho Laurenta Petita sa dá označiť ako „jazerná“. Špecializuje sa najmä na sladkovodné ryby rôznych druhov, no nájdete tu širokú škálu kvalitnej hydiny, hovädziny a syrov. Areál s malebnou terasou a bazénom nie je žiadnym obrím sídlom. Ľudia tu nechodia až tak často prespávať (izieb na nocľah tu je len desať), ale vyhľadávajú predovšetkým zážitkovú gastronómiu. A to presne dostanú. Laurent i jeho žena Martine sú si vedomí, že o kulinárske umenie sa musia deliť a rozširovať tak tradíciu aj medzi mladých nádejných kuchárov. Preto vo svojej reštaurácii založil aj kulinársku školu, z ktorej vychádza množstvo kvalitných šéfkuchárov.

Foto: Le Clos des Sens – Matthieu Cellard

Každodenný posun
Laurent je medzi reštauračnými kritikmi považovaný za vizionára. Le Clos des Sens je podnik, ktorý posúva hranice gastronómie. Na tanieri nájdete umelecké diela, ale takmer vždy nové chute a kombinácie. Konfitovaný pstruh z miestnych jazier a koreňová zelenina z Albánska vytvorí dokonalú chuťovú harmóniu. Rovnako ako rybia polievka s čiernou šošovicou. O dezerty sa v miestnej reštaurácii stará kulinársky umelec Jean-Philippe Tavernier. Jeho čakanková torta so zmrazeným korením je zážitok, podobne ako syrový savojský sorbet s čipsami z ruží. Kvalitné jedlo potrebuje aj výnimočný prípitok. O najlepšie vína a šampanské sa stará expert Thomas Lorival spolu s Lourantovou manželkou Martine. V ich pivnici skladujú stovky tých najlepších vín a sektov z celého sveta. Samozrejme, nechýbajú najlepšie francúzske, ale ani austrálske či argentínske moky. Veď viac ako 50-stranová vínna karta hovorí za všetko.

Foto: Le Clos des Sens – Matthieu Cellard

Menu a královstvo syrov
Za podobné kulinárske skvosty si, samozrejme priplatíte. Za päťchodové menu zaplatíte 128 eur a za väčšie až desaťchodové menu bude vaša peňaženka ľahšia o 198 eur. Slávny šéfkuchár sa pýši aj vlastnou taviarňou syrov, ktorú vytvoril už v roku 1992. Nachádzajú sa tu desiatky druhov najkvalitnejších syrových výrobkov. Chodia si ich tu kupovať šéfkuchári z celého sveta. V každom menu nájdete unikátny autorský syrový kúsok. Už len plesnivých syrov má Laurent na sklade 40 druhov. O tieto poklady sa stará renomovaný syrár Alain Michel. Kontroluje teplotu skladovania a dodržiava tajnú výrobu, ktorú zdedil po svojom otcovi. Denne vyrobí priemerne 35 vysokokvalitných syrových výrobkov. Vývozný artikel číslo jeden sa stal syr s názvom Reblochon. Ak budete mať šťastie, nájdete ho i v našich obchodoch. Reštaurácia Le Clos des Sens je podnik tých najväčších kvalít. Velebí nielen odkaz francúzskej gastronomickej školy, ale posúva kulinárske umenie stále na vyššiu úroveň.

Gastrolabužníci čítajú aj ďalej:

Alpský kulinársky zážitok hľadajte na zámku
Európska jednotka v gastronómii
Jazerná kulinárska hviezda: Staré lido využilo druhú šancu

Facebook Comments