ALKO: Jablkový punč s koreneným rumom
Dávka pre 12 osôb:  2 litre jablkovej šťavy,  500 ml koreneného tmavého rumu 6 klinčekov  4 hviezdičky badiánu  4 tobolky kardamómu  1 celú škoricu  5 cm kôry z bio citróna  trstinový cukor podľa chuti  1 červené jablko, nakrájané na tenké mesiačiky  2 PL citrónovej šťavy

Príprava: V hrnci zmiešame jablkovú šťavu, korenený tmavý rum, klinčeky, kardamóm, badián, škoricu, citrónovú kôru a 500 ml vody. Na strednom plameni privedieme do varu, potom oheň stlmíme a 10 minút ohrievame (nenecháme prejsť varom). Ochutnáme a podľa chuti osladíme. Kým sa punč ohreje, pokvapkáme jablko nakrájané na mesiačiky citrónovou šťavou a tie na záver vmiešame do punču.

Tip: Polovicu jablkovej šťavy môžeme nahradiť brusnicovým nektárom a jablká hrsťou brusníc.

Foto: pexels.com

ALKO: Varené víno s pomarančom
Potrebujeme :  fľašku kvalitného červeného vína,  kôru z ½ citróna,  2 pomaranče,  10 klinčekov,  3 lyžice cukru,  1 celú škoricu,  ½ lyžičky mletej škorice,  ½ lyžičky muškátového orieška

Príprava: Pomaranče olúpeme a pozapichujeme do nich klinčeky. Citrón dôkladne umyjeme a poodkrajujeme kúsky kôry. Všetky prísady dáme do hrnca, zalejeme červeným vínom a ohrievame  na miernom plameni. Nechceme, aby sa nám alkohol vyvaril, preto teplotu udržiavame pod bodom varu a nápoj iba ohrievame. Ak sa zdá, že sa víno začne variť, vypneme plameň, necháme chvíľu vychladnúť a potom zasa ohrievame. Ideálne prehrievame 10 minút, s prestávkami okolo 20 – 25 minút. Servírovať môžeme nápoj samostatne, so škoricou alebo s kúskami pomaranča.

Foto: pexels.com

NEALKO: Horúca brusnicová šťava
Dávka na 1 pohár:  2 dl brusnicového džúsu,  javorový sirup,  celú škoricu,  klinček,  mandarínku

Príprava: Z mandarínky vytlačíme šťavu a v kastróliku ju zmiešame s ostatnými prísadami. Privedieme do mierneho varu a za občasného miešania varíme pod pokrievkou asi 20 minút. Pred podávaním precedíme.

Foto: pixabay.com

NEALKO: Horúca čokoláda
Potrebujeme:  400 ml mlieka,  1 vanilkový cukor,  200 ml smotany na varenie,  100 g horkej čokolády,  mletú škoricu,  100 ml smotany na šľahanie,  nastrúhanú čokoládu,  cukor

Príprava: Čokoládu nakrájame na kúsky. Mlieko zmiešame so smotanou na varenie. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a odložíme do chladničky. Mlieko so smotanou privedieme do varu, pridáme čokoládu a vanilkový cukor. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí, potom všetko vyšľaháme do penista. Horúci nápoj rozdelíme do šálok, ozdobíme šľahačkou, mletou škoricou a kúskami čokolády. Každý si nápoj osladí podľa chuti.

Foto: pexels.com

BONUS: Zabíjač chrípky
Dávka na 1 pohár:  10 plátkov zázvoru,  citrón,  med
Príprava: Olúpaný zázvor nakrájame na kolieska alebo nastrúhame a zalejeme horúcou vodou. Nápoj najskôr necháme trochu vychladnúť a potom pridáme med a citrón.

Foto: pexels.com


Mohlo by vám zachutiť:

Potrebujete niečo tekuté na zahriatie?
Slovenský barman svetovej úrovne Stan Vadrna: Môj bar, môj chrám

Facebook Comments