V populácii obyvateľov narodenej po roku 1960 bude skoro každý druhý niekedy počas života bojovať s rakovinu. V článku vedcov z Londýnskej univerzity uverejnenom aj na stránke nature.com sa tomu dá aspoň čiastočne predísť.

Podľa nich 30 až 40 percent prípadov rakoviny zapríčiňuje zlá životospráva a nevhodný životný štýl. Preto začali pracovať na projekte tzv. liečivej stravy. Jeho podstatou je, že ovocie a zelenina obsahujú 110 látok (z testovanej vzorky 7962 látok), ktoré sa účinkami vyrovnajú liekom proti rakovine.  Práve ovocie a zelenina obsahujú bohato zastúpené antioxidanty – terpény, polyfenoly, vitamíny, triesloviny, farbivá, flavonoidy …, ktoré pomáhajú odstraňovať zápaly v tele a znižujú stres buniek. Niektoré zlúčeniny tak dokonca zabraňujú vzniku rakovinových buniek, rastu nádorov a ničia už fungujúce rakovinové bunky.

Čo si treba dopriať? Najzdravšie sú podľa štúdie Dr. Kirilla Veselkova pomaranče, tmavé hrozno, mrkva, kapusta, zelerová vňať, vňať koriandru, kôprová vňať a zelený čaj. Veci teraz pracujú na zdravom a vyváženom zložení stravy, ktoré by dodávalo nášmu telu dostatok protirakovinotvorných látok. Doktor Veselkov k tomu zároveň dodáva, že „Jedlo predstavuje najľahšie prispôsobiteľnú položku ovplyvňujúcu zdravie jedinca“.

Foto: pixabay.com / maja7777

Mohlo by vás zaujať:

Fajčenie neničí iba pľúca, je nebezpečné aj pre …
Ako sa môže zachrániť až 100 miliónov ľudí?  
Sedem dôvodov, prečo odmietnuť cukor

Facebook Comments