Krevety sú zároveň poriadne zákerné. Ak si ich budete chcieť pripraviť doma, zmätú vás. Je ich až tristo druhov. Dopriať si gurmánsky zážitok z kreviet môžete veľmi jednoducho aj doma. Stačí sa prebrodiť zopár úvodnými nástrahami. Nejde však o nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Samozrejme, v prvom rade treba nájsť tie správne. Najjednoduchším riešením je vybrať vrecko mrazených drobných kreviet, ktoré všetci dobre poznáme z legendárneho krevetového koktailu. Ibaže sa takto pripravujeme
o skutočný zážitok z tejto lahôdky.

Vyberáme čerstvé
Nechceme tým naznačiť, že by tieto krevety neboli dobré, ale prečo sa neposunúť o gurmánsky stupienok vyššie? Ak máte možnosť kúpiť nemrazené krevety, urobte tak. Myslite však na to, že vylovené nemrazené krevety sa musia zjesť do dvadsaťštyri hodín od vylovenia, inak nebudú čerstvé. Všímajte si aj odlišnosti jednotlivých kreviet z kôpky, z ktorej vyberáte. Tie staré, ľahko ich spoznáte, nie sú chutné. Ak by ste pri výbere zacítili čo i len najslabší závan rybiny, krevety nekupujte. Nie sú už čerstvé. Pravdou však je, že kúpiť nemrazené krevety v našich končinách je takmer nadľudský výkon, najmä ak chcete skutočne čerstvé kúsky. Siahnite preto po mrazených.

shutterstock.com

Mrazené? Prečo nie?!
Mrazené krevety nie sú vôbec zlé. Dokonca nejde ani kvalitatívne o sekundárnu triedu. Producenti dobre poznajú zákony čerstvosti, a preto mrazia krevety okamžite po ich vylovení. Či sú mrazené krevety, ktoré chcete kúpiť, naozaj čerstvé, si môžete overiť na štítku, kde by mala byť uvedená spoločnosť, ktorá ich vylovila, mrazila, a tiež dátum výlovu. Ak štítkom neveríte, skontrolujte, či krevety nemajú na hlavičke a tele čierne škvrny. Vyberajte radšej mrazené krevety bez hlavičky. Nič nepokazíte ani vtedy, keď kúpite celomrazené krevety, no v hlavičke sa budú nachádzať len nejedlé časti. Vždy ju zahodíte. V konečnom dôsledku si kúpou kreviet bez hlavičky len ušetríte čistenie.

Na veľkosti nezáleží
Častou otázkou je veľkosť kreviet. Tigrie krevety sú akýmsi symbolom luxusu, tomu zodpovedá aj ich cena. Ak kúpite menšie, zážitok bude rovnaký. Ide len o množstvo mäsa na jeden kus. Akú veľkosť vyberiete, je úplne na vás. Tie menšie sa zvyknú predávať už celkom vyčistené, preto sú vhodné najmä na zoznamovacie varenie. Najlepším „vodítkom“, akú veľkosť kreviet vybrať, je recept, podľa ktorého krevety pripravíte. Nemá priveľmi zmysel kupovať veľké krevety do šalátov, polievok alebo do rizota. Naopak, pri grilovaní maličkých kreviet by vás možno aj trafil šľak pri napichovaní na grilovaciu špajľu. Ako sme už spomenuli, kreviet je dokopy okolo tristo druhov. Všetky jedlé. Preto by bolo veľmi náročné vyčleňovať, ktorý druh je na čo špecificky určený. Navyše množstvo druhov sa od seba líši len tým, kde krevety žijú.

shutterstock.com

Prospešné pre zdravie…
Dôvodom, prečo zaradiť krevety do jedálneho lístka, nie je len skvelá chuť. Krevety sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Najväčším benefitom, a ten ocenia najmä športovci a ľudia, ktorí si strážia líniu, je mizivý obsah tuku a sacharidov, zároveň však poriadne vysoký obsah bielkovín. Krevety vášmu telu dodajú aj horčík, draslík, fosfor, vápnik alebo meď. Medzi vitamíny, ktoré z kreviet vaše telo získa, patrí napríklad vitamín A, D, E alebo B1, B2, či B3. Ponúkajú vysoký obsah omega mastných kyselín. Vedci však prišli na to, že profil zdravých látok v krevetách sa kolíše podľa ročného obdobia. Obsahujú len konštantné množstvo vápnika.

… ale aj nie úplne!
Nejde však o dokonalú potravinu. Krevety majú vysoký obsah cholesterolu a môžete sa stretnúť s odporúčaniami nejesť ich v prípade, ak máte problém s vysokým cholesterolom. Najnovšie výskumy však tvrdia, že nie je sa čoho obávať a prajú vám dobrú chuť. Pravda bude zrejme niekde uprostred, preto sa v prípade problémov s cholesterolom radšej poraďte o konzumácii kreviet s vaším lekárom. Mimochodom, na krevety existujú i alergie. Ak vás po konzumácii čo i len v náznakoch napríklad svrbí jazyk, vyhľadajte lekára.

Prírodný biomarker
Krevety sú vo vedeckých kruhoch známe ako biomarker na určovanie znečistenia životného prostredia. Preto ste sa zrejme už stretli s antikampaňou proti tejto morskej dobrote. Je preto dobré sledovať, od koho krevety kupujete. V roku 2015 sa našli v krevetách dochovaných na farmách stopy ťažkých kovov. Autori tohto objavu zároveň upozornili na to, že v divoko žijúcich a lovených krevetách zasa objavili aj arzén. Nenechajte sa však vystrašiť. Veľkí distribútori si dávajú veľký pozor na kvalitu, ktorú ponúkajú zákazníkom.

shutterstock.com

AKO JESŤ KREVETY:

1. Jednou rukou držte krevetu za telo, druhou za hlavičku. Krúživým pohybom oddeľte hlavičku od tela.

2. Otočte telo krevety bruškom nahor a vylúpte ju z panciera.

3. Skontrolujte chrbát krevety. Narežte ho jemne nožom, aby ste sa dostali k črievku. Tmavú hmotu odstráňte. Ak by ste tento krok vynechali, nič sa nestane. Avšak predsa len ide o tráviaci trakt krevety.

4. Črievko sa najlepšie odstraňuje špičkou ostrého noža. Položte čepeľ vedľa črievka a pohybom do strany ho oddeľte od tela.

5. Ak ste kúpili mrazené krevety bez hlavičky, často je na nich nejedlý chvostík. Ten sa necháva len pre efekt. Preto ho nezabudnite pred konzumáciou odtrhnúť. Takéto krevety sú
zväčša zbavené aj črievka.

6. Kreveta je teraz vyčistená, dobrú chuť.

Titulné foto: Shutterstock

O dobrom jedle:

4 druhy potravín, ktoré nesmie zdravý muž vynechať
Rambla po bratislavsky

Facebook Comments