Prvá švédska reštaurácia, ktorá si sadla na gastronomický „Olymp“ s tým najvyšším ocenením, si svoj úspech vyšliapala poctivo a trpezlivo. Ak veríte v auru konkrétneho miesta, Frantzén/Lindeberg, mala tie najlepšie základy. V roku 2008 totiž reštaurácia otvorila svoje dvere prvýkrát presne na mieste, kde približne rok predtým skončil jednohviezdičkový michelinský Mistral. Dvojica majiteľov a šéfkuchárov Björn Frantzén a Daniel Lindeberg, špecialista na pečenie, sa tiež nestretli náhodou. Už predtým spolu pracovali v michelinskej reštaurácii Edsbacka krog.
Prišli zmeny
Nadšení mágovia gastronómie spravili so svojou malou prevádzkou na štokholmskej scéne poriadny prievan A to až taký, že po roku fungovania ste pri vstupe do reštaurácie už obdivovali prvú hviezdu od pneumatikového panáčika. Píše sa rok 2010, teda dva roky po otvorení, a dvojica vyhlásených šéfkuchárov si na dvere lepí hviezdu číslo dva. Vysoký štandard, obrovská popularita, kreativita a progres sú charakteristiky, ktoré prevádzali reštauráciu Frantzén/Lindeberg do roku 2013. V tomto roku Daniel Lindeberg opúšťa reštauráciu a tá, prirodzene, mení názov, respektíve ho skracuje, až na priezvisko ostávajúceho šéfkuchára.
Narástla
Dve hviezdy však zostávajú, rovnako ako popularita a zápal pre tú najlepšiu gastronómiu. Björn Frantzén po rozchode so svojím podnikateľským partnerom dokonca naberá ešte väčšie obrátky, čoho dôkazom je definitívne zamknutie dverí reštaurácie v roku 2016. Strašidelná správa o skončení Frantzén je v skutočnosti prirodzený evolučný krok. Maličké priestory, pôvodne ako výhoda reštaurácie, sa stali prekážkou a vyhlásená štokholmská perla robí rázny krok vpred. Sťahuje sa do historickej budovy z 19. storočia, získava jedinečnú intímnu atmosféru a najmä kapacitu slušných dvadsaťtri hostí na zážitkový večer.
Tajná ingrediencia
Rozhodol sa Björn Frantzén správne? Pol roka od znovuotvorenia v septembri 2018 získava Frantzén tretiu michelinskú hviezdu, čím sa stáva historicky prvou švédskou reštauráciou s takýmto vysokým hodnotením. Experti hovoria o kráľovi severskej gastronómie ako o mimoriadnom zážitku z jedla. Ako sa to podarilo? Tradičná severská gastronómia s poctivými miestnymi ingredienciami len potrebovala trošičku slnka. Björn Frantzén totiž dodal prvky japonskej kuchyne. Výsledok je doslova berúci dych. Frantzén navyše využíva moderné gastronomické techniky, ktoré miestami pripomínajú až prácu šialeného vedca v laboratóriu. Výsledok je však taký ohromujúci, že aj tí najnáročnejší fanúšikovia gastronómie tvrdia, že sa do Štokholmu oplatí cestovať aj z opačnej strany zemegule len na jednu jedinú večeru.
Večera s atmosférou
Reštaurácia je prirodzene oceňovaná mnohými ďalšími gastronomickými cenami a titulmi. Nechýba ani umiestnenie v stovke najlepších reštaurácií sveta. Frantzén nájdete aktuálne na 65. priečke. Ako je zaužívaným zvykom, v ponuke je fixné menu, rovnaké na obed aj večeru, večere však majú zvláštne čaro práve vďaka priestorom. Na osobu stojí menu približne 320 eur + nápoje. Tie môžete voliť podľa vlastného uváženia alebo si objednať presne spárované nápojové menu.
Foto: restaurantfrantzen.com
Chuťové poháriky dobre navnadíte aj tu:
Ich tajomstvom úspechu je súhra
Stôl: To nie je len obyčajná reštaurácia
La Grande Table Marocaine? Spoznajte perlu Maroka