Len pre istotu. Francúzsky toast je taký sofistikovanejší chlieb vo vajci. A sladký. V miske rozmiešajte dve vajcia a pol šálky mlieka na jemnú zmes. Dajte roztopiť maslo, ak doň kvapnete rastlinný olej nepripáli sa vám, a opečte na ňom toastový chlieb namočený vo vajíčkovej zmesi. Ak ho jemne pripečiete do zlatohnedej farby bude o to chutnejší. Ešte kým je toast teplý posypte ho práškovým cukrom, polejte javorovým sirupom a ak pridáte aj lesné ovocie, máte doslova božské raňajky.

foto: unsplash.com
Náš prvý tip je na rozohriatu panvicu nasypáť pár kúskov lesného ovocia, povedzme za hrsť, avšak toľko, aby vám ostalo aj čerstvé na ozdobenie toastov, pridať polievkovú lyžicu vody a tri minúty podusiť. Následne pridajte polievkovú lyžicu medu, všetko poriadne premiešajte a zmesou polejte toast.
Variácie francúzskeho toastu nájdete naprieč všetkými kultúrami a ich históriami. Niekde išlo o jedlo chudobnejších, inde o zbytkové jedlo, u nás je chlieb o vajci známy najmä na slano. Teda s tenkou omeletou, horčicou či kečupom, cibuľou a zeleninou podľa chuti. Možno sa celý čas pýtate, prečo bundáš nazývame chlebom vo vajci. Iný kraj, iný názov.

foto: unsplash.com
V každom prípade sú vyššie spomenuté postupy mierne zdĺhavé. Áno, dnes už rozmiešať vajce s mliekom je zdĺhavý postup. Žijeme v rýchlej dobe. Preto máme drobnú gastro vychytávku, ktorá vám prípravu francúzskeho toastu mierne urýchli. Ono sa to hodí v prípade bolestivého rána po divokej noci, prípadne keď na vás čaká ona neznáma v posteli, plná očakávaní, čo bude ako dezert k tomu francúzskemu.

foto: unsplash.com
Ten trik je absolútne jednoduchý. Miesto vajec a mlieka použite vanilkovú zmrzlinu. Alebo inú na mliečnom základe. Zmrzlinu roztopte, nechajte chlieb nech sa jej poriadne napije a normálne ho opečte na masle. Rýchlo posypte cukrom a hotovo. Tí odvážnejší z vás môžu vyskúšať variant s jahodovou či pistáciovou zmrzlinou. Božské ráno za každých podmienok.
Mohlo by vás zaujímať:
The Joy of Cooking: Americká biblia gastronómie
Červené víno podľa vedcov simuluje cvičebný proces