Podporuje dobré trávenie, chuť do jedla a pôsobí antibakteriálne. V ázijských bistrách roztrúsených po Slovensku už má svojich stálych štamgastov labužníkov, no vďaka dostupným surovinám si ju môžete pripraviť aj doma. Po náročnej noci akoby ste ju našli.

Suroviny:
800 g až 1 kg hovädzej alebo falošnej sviečkovice
1 kg hovädzieho predného s kosťou, môžete pridať aj špikovú kosť
1 lyžička trstinového cukru, 1 lyžička kurkumy
5 lyžíc olivového oleja
2 červené cibule a 1 biela cibuľa
80-100 g zázvoru očisteného a nakrájaného na kocky
5 jarných cibuliek
150 g bambusových výhonkov
5 hviezdičiek badiánu
5 klinčekov a štipka škorice
pár zrniečok anízu alebo fenikla
asi 15 lístkov vietnamskej bazalky
2 stonky citrónovej trávy a 3 limetové listy
2 hrste vňate čerstvého koriandra (jednu do varenia, druhú na posypanie)
5-6 litrov vody
2 lyžice koncentrovaného rybacieho vývaru
soľ
500 g širokých ryžových rezancov

 

Do veľkého 8-litrového hrnca dáme variť mäso v celku aj s kosťami. Po zovretí zoberieme z povrchu vyzrážané bielkoviny (penu) sitkom. Na dno woku dáme olej, ohrejeme kurkumu, pridáme cukor a opečieme dosklovita nahrubo nakrájanú cibuľu a zázvor. Orestovanú zeleninu pridáme k mäsu a vode. Vložíme do hrnca všetky koreniny, časť byliniek a jarnej cibuľky si necháme čerstvé na záver. Toto všetko varíme na miernom ohni odkryté približne 3 a pol hodiny. Pred dokončením dochutíme soľou. Sviečkoicu po vytiahnutí z hrnca nakrájame na tenké plátky a položíme do taniera. Pridáme samostatne uvarené ryžové rezance. Zalejeme horúcim vývarom a na záver ešte individuálne dochutíme čili alebo mletým korením či sójovou alebo rybacou omáčkou. Posypeme bylinkami.

TIP FOODBLOGGERKY:
Ak sa vaše telo celý večer poctivo dehydratovalo, legendárny mäsový vývar má svoje opodstatnenie. Doplníte ním tekutiny, stratený sodík, draslík a bielkoviny. Ešte lepšie, ak polievka obsahuje zeleninu a bylinky. Aby sa vám čo najrýchlejšie uľavilo, potrebujete vitamín C a vitamíny skupiny B. Vitamíny B a C a polyfenoly nájdete v ligurčeku a petržlenovej vňati, takže si polievku pekne vyzdobte dozelena.

Facebook Comments