Spoločnosť Makr Shakr sa vášnivo bije do pŕs a nahlas tvrdí, že takýto obraz už neodbytne klope na dvere. Taliansky konštruktér Carlo Ratti predstavil svojho robotického barmana aj počas milánskeho World Expo 2015 a kam sa vrtne, tam zožne značný záujem. Ako tento svetielkujúci a mlčanlivý profík-abstinet funguje? Majiteľ obľúbenej nalievárne, krčmy, baru alebo inakšieho top gastro zariadenia zvláda svojho technoidného barmana prostredníctvom smartfónu, či smarthodiniek. Strojovo presný zamestnanec pom namieša drink podľa zadania hosťa, a to údajne rovnako dobre, ako nemálo platený, hrozne ukecaný a večne usmiaty Giuseppe alebo Marco.

 

Duchovný otec tejto technickej novinky Carlo Ratti počas každej prezentácie tvrdí, že jeho elektronický barman bol naprogramovaný podľa živej predlohy skúseného odborníka, takže profesionalita práce a kvalita výsledku sú úplnou samozrejmosťou. Chladný robot spoza pultu má zatiaľ v hlave a rukách okolo 40 drinkov, ale proces učenia beží tvrdo ďalej a recepty veselo pribúdajú. Podľa webu novinky.cz je z prvých reakcií znalcov a stálych barových hostí zrejmé, že barman-stroj ľudskú tvorivosť, komunikáciu a skúsenosť tak skoro nenahradí. Možno len dodať – na zdravie a chválabohu.

Facebook Comments