„Bola to vraj láska na prvý pohľad, keď som nosil v hlave sen o toskánskej reštaurácii a uzrel Rusovce,“ vraví Mirko Berrettiny.Mirko? Tušíte správne, mama je Slovenka, otec Talian. Ich rodina má v Siene reštauráciu i vínotéku, všetko je jasné… Dobrý chýr o Antica Toscana sa v Bratislave rýchlo rozšíril. Hostia vedia, že tu sa nielen dobre najedia a vypijú si. Mladý sympatický majiteľ si totiž potrpí, aby sa kulinársky zážitok odel do apeninského štýlu. Vlastne reštauráciu vníma ako pomyselnú cestovku, kde cez kulinársky zážitok navnadí hostí na návštevu jeho rodného Toskánska. „Rád s hosťami komunikujem, rád im poradím, rád ich usmerním.“ Z podniku vskutku dýcha akási rodinná pohoda, taliansky interiér, takisto kuchári, zväčša toskánska vínotéka a možno aj boxer „Buchta“ strážiaci zakvitnutú záhradu šteká v taliančine… V bratislavských lepších kruhoch sa rozkríklo i to, že u Mirka sa varí zásadne z talianskych surovín. Múkou na cestoviny a chlebom počínajúc (pečú ho dvakrát denne), nevraviac o šunkách, syroch, olivovom oleji a skvelých vínkach. Zapíjame tos-kánsku šunku červeným, má burgundský charakter. A Mirko hneď vysvetlí, že oba regióny majú historickú spriaznenosť, a vraví to navyše slušnou slovenčinou… Naozaj skvelé víno, ktoré majiteľ vníma ako topánky. Topánky? Lebo vraj každé víno je vhodné a funkčné, tak ako topánky, závisí len od príležitosti… Ach, tá jedinečná mozzarella, špagety, super rizoto, všetko sú to receptúry ich rodiny zo Sieny. „Ja v Antica Toscana otváram hosťom svoju domácnosť. Mnohých už poznám, je to stredná a vyššia trieda, politici a manažéri z Bratislavy, no nechýbajú ani Rakúšania.“ Mimochodom, pizzu Mirko nepečie, lebo to je samostatná veda. Ale inak čaruje so surovinami made in Italy jedna báseň, jedna serenáda, a ak pridá i dezert, život je tu dolce vita… Drahý špás pre vyvolených? Tos-kánska reštaurácia s osobitým prístupom majiteľa k hosťovi sa ani netvári skromne. Najete sa i vypijete si do tridsať eur, v Toskánku by to bolo podľa Mirka minimálne dvakrát toľko. Ale čo už, keď vám za záhradou pri kostole parkuje bavorák či Bentley…

Viac sa dočítate v májovom čísle mesačníka Brejk.

Facebook Comments