Koktaily, bowle, flipy, fizzy, slingy, frappé, fancy drinks, collinsy… Sú dve domnienky, prečo vznikli miešané nápoje. Bol to zrejme „nadržaný“ muž, ktorý cvrkol dievčaťu do pohára whisky ešte čosi sladké a bublinkové navyše, aby nespoznala grády a stala sa povoľnejšou. Alebo miešané drinky vymyslel obyčajný opilec, ktorému už nechutilo súkať do seba alkohol len tak… Pravda je len jedna: Keď do pohára barman pridá koliesko citróna, svet chľastu opeknieva. S kockami ľadu dostáva nápoj eleganciu, pridaním sirupu zamatový závoj, no a slamka dáva pitiu erotický šľah.

Miešalo sa, mieša sa a bude sa miešať…

Obzvlášť tam, kde sa svetu chce cez koktaily prezentovať luxus. Veď zo slamky si usrkávala Greta Garbo, jej pery boli nádherne zmyselné. Aj Lída Bárová sa kochala nádherou čerešničky utopenej v koňaku, miešané drinky zdobili Bardotku, Cardinalku i Angelinu Jollieovú. Svet zistil, že pitie cez slamku má noblesu a štýl. A finálnemu objímaniu záchodovej misy po preflámovanej noci predchádza skvelý chuťový a vizuálny zážitok…

Kde si, prameň?:

Mimochodom, viete, odkiaľ prišli koktaily? Pripravovali si ich už starí Rimania! Ale novodobé pramene sú vraj vNew Orleans. Miešať vo veľkom sa začali počiatkom dvadsiateho storočia. V zásade ide omix cukru, alkoholu a bitteru. Najskôr sa vraj začala miešať whisky a koňaky. Možno aj preto, že vodka a gin, nevraviac o tequille, ešte neboli všeobecne dostupné. My však žijeme šťastné obdobie – na riadnu opicu máme všetky ingrediencie. Dodnes sú miešané nápoje najmä výsadou veľkých miest. Čím je metropola národnostne premiešanejšia, tým viac vôní a chutí sa v nej udomácňuje a obohacu je koktailové portfólio. Vychyteným mestom miešaných nápojov je Londýn. Tu má barová kultúra svoj kult i kvalitu. V Londýne sa považuje za primeranú cenu jedného kokteilu dvanásť libier. Angličania nehnú ani brvou a dajú si ešte jeden, ale našinec zhíkne. U nás sa za prijateľnú cenu kokteilu považuje asi stoosemdesiat korún. Bratislavský bartender Joseph Benji Benian a zároveň šéf agentúry Shake the World Bar Agency prešiel päťdesiat krajín. Vie porovnávať. „Benji“ tvrdí, že Slovensko v príprave miešaných nápojov preskočilo čas. Boli sme desaťročia oplotení a také boli aj možnosti kultúry pitia. Utápali sme sa v záplave vodky, gruziniakov a besied pri samovare, kde sa miešal ruský čaj s „rumom“ fifty-fifty. Skrátka nemala šancu preniknúť k nám móda bowle, fizzov či flipov. My sme vraj rovno skočili do najmodernejších technológií prípravy miešaných nápojov. To sú colinsy a coolery. Nápoje, kde prevažuje crash ice, limetový základ a alkohol….

   

Daj si, Jano!

 Pitie kokteilov na Slovensku sa uchytilo. Prvý špeciálne kokteilový bar otvorili v Bratislave pred šiestimi rokmi. Čaro rozkošných „gebuziniek“ v týchto baroch funguje, ba dokonca podlieha módnym trendom. U nás idú, popri tequille, tiež nápoje z rumu a vodky. Do módy sa dostávajú aj ochutené vodky a rumy. Z vôní má trend škorica a iné exotické koreniny. Dobre vychladený miešaný nápoj je spolu s krásnymi dámami ozdobou každej párty. Také mojito je dnes už legenda. So zelenkastým pohárom, z ktorého vanie aróma rumu, mäty a limety, ste doma v každej lepšej spoločnosti. I tej, čo sa na elitu hrá. Smojitom v ruke môžeš na celebrity garden party diskutovať s televíznymi čítačmi správ alebo so „šušulkami“ informujúcimi nás o správach o počasí. Kultúra pitia koktailov ťa, človeče, vnesie do debát o ničom, o sladkých hlúpostiach a iných veciach, kde treba byť „in“. Áno, pitie miešaných nápojov sa tvári svetácky a dáva vynikať frajerom ošľahaným vetrami kaviarenských ventilátorov. Je fajn ležérne si usrkávať z Absolut playboy drinku. Je správne tváriť sa, že piť Breakfast Martini vás vlastne nudí, ale ešte jedno vydržíte. Je O.K. dať si aj margaritu alebo manhatan a popri tom zaspomínať na Štáty, kam sa ešte len roky chystáte… Áno, kokteily sú pre imidž nenahraditeľné. Bez nich nič neznamenáš. Ale ver, bratku, že až vytriezvieš, zistíš, že pre tvoj život je skôr nenahraditeľné mať v kúpeľni zubnú pastu a kefku. Alebo ráno v špajzi kyslé uhorky…

Miešané ponaučenie:

Čím viac sa miešané nápoje podsúvajú ako čosi extra, tým väčší je to kšeft. Nie pre teba, kamoš… Ty sa ráno lieč! Biznis je to pre spoločnosti dovážajúce alko a nealko nápoje, technologické zariadenia na výrobu nápojov plus obec barmanskú. Koktaily, fizzy, frapery, bowle, fancy – skrátka všetky kategórie miešaných nápojov sú založené na mnohých prísadách a špeciálnej príprave. Často ide o ingrediencie iba v stopovom zastúpení. Ale pozor, ingrediencie nenahraditeľné, aby čaro chutí a vnemov bolo zachované. Napríklad taký rum. Aký? Bacardi? Alebo iný? To je ono, treba celú paletu značiek. Čím viac exotiky, tým lepšie. To je zásada, to je ten biznis. Veď si to predstavte, aká by to hanba bola, keby sa predával našinský kokteil. To sa zmieša tuzemský um s kofolou, bazovou šťavou a bude jemne líznutý cmarom… A` propos, najnovšie hity v koktailománii sú liči a čerstvý zázvor. Do barov si našlo cestu už aj u nás napríklad zázvorové pivo. Údajne je organizmus Slováka schopný prežiť aj bez neho, ale podľa barmana Michala Trizuliaka práve toto pivo nachystá žalúdočné šťavy na konzumáciu ďalších koktailov.

A my si teraz dáme do nosa, páni, O.K.?

 Je tu však jeden problém. Ktorý bar je dobrý a ktorý treba obísť? Dobrý je taký bar, kde je veľa dobrých fliaš, všetko má svoje miesto, systém a štandard. Dobrý bar je, kde si vás barman hneď všimne. Skrátka vníma okolie, pocity hostí a ich želania. No a dobrý barman je psychológ, ktorý pri miešaní drinku roztvára náruč bútľavej vŕby, ak to hosť potrebuje. Dobrý barman sa podľa potreby mení na športového komentátora, prípadne experta na šoubiznis. Dobrý barman to robí rád, lebo má rád spokojných hostí a spokojnosť z ich peňazí… Ďalším pravidlom je, že dobrý barman je umelec. Dokáže do alchýmie prípravy hoci aj klasických kokteilov vniesť svoju osobnosť. Aj Benji Benian a Michal Trizuliak sa za takých považujú. Napokon, dedí sa to! (Michalov dedko postavil Slavín…) Už máme, páni, naliate. Lenže: Veľa hostí si nevie poradiť, aký typ miešaného nápoja zvoliť k rôznym druhom jedál. Vo výbere vína by boli doma, pivom by nič nepokazili, ale jedlo a kokteily? Barmani, raďte teda! Nuž vraj ide o to, či je koktail aperitívom, nápojom počas jedla alebo digestívom. Barmanovi je tiež jasné, že koktail postavený na whisky nepasuje k rybám, tu treba vodku. Alebo že k ťažším jedlám treba čosi na báze koňaku. Veda je to. Vlastne umenie na báze vedy, však? v stopovom zastúpení. Ale pozor, ingrediencie nenahraditeľné, aby čaro chutí a vnemov bolo zachované. Napríklad taký rum. Aký? Bacardi? Alebo iný? To je ono, treba celú paletu značiek. Čím viac exotiky, tým lepšie. To je zásada, to je ten biznis. Veď si to predstavte, aká by to hanba bola, keby sa predával našinský kokteil. To sa zmieša tuzemský um s kofolou, bazovou šťavou a bude jemne líznutý cmarom… A` propos, najnovšie hity v koktailománii sú liči a čerstvý zázvor. Do barov si našlo cestu už aj u nás napríklad zázvorové pivo. Údajne je organizmus Slováka schopný prežiť aj bez neho, ale podľa barmana Michala Trizuliaka práve toto pivo nachystá žalúdočné šťavy na konzumáciu ďalších koktailov. Amy si teraz dáme do nosa, páni, O.K.? Je tu však jeden problém. Ktorý bar je dobrý a ktorý treba obísť? Dobrý je taký bar, kde je veľa dobrých fliaš, všetko má svoje miesto, systém a štandard. Dobrý bar je, kde si vás barman hneď všimne. Skrátka vníma okolie, pocity hostí a ich želania. No a dobrý barman je psychológ, ktorý pri miešaní drinku roztvára náruč bútľavej vŕby, ak to hosť potrebuje. Dobrý barman sa podľa potreby mení na športového komentátora, prípadne experta na šoubiznis. Dobrý barman to robí rád, lebo má rád spokojných hostí a spokojnosť z ich peňazí… Ďalším pravidlom je, že dobrý barman je umelec. Dokáže do alchýmie prípravy hoci aj klasických kokteilov vniesť svoju osobnosť. Aj Benji Benian a Michal Trizuliak sa za takých považujú. Napokon, dedí sa to! (Michalov dedko postavil Slavín…) Už máme, páni, naliate. Lenže: Veľa hostí si nevie poradiť, aký typ miešaného nápoja zvoliť k rôznym druhom jedál. Vo výbere vína by boli doma, pivom by nič nepokazili, ale jedlo a kokteily? Barmani, raďte teda! Nuž vraj ide o to, či je koktail aperitívom, nápojom počas jedla alebo digestívom. Barmanovi je tiež jasné, že koktail postavený na whisky nepasuje k rybám, tu treba vodku. Alebo že k ťažším jedlám treba čosi na báze koňaku. Veda je to. Vlastne umenie na báze vedy, však?

Ešte jeden, pane?:

 Nech sa páči, ale opatrne… Totiž poopicové stavy po kokteilovom bombardovaní sú ťažké… Najhoršie je, keď pijete drinky bez čerstvých ovocných štiav. Potom zabolí hlava a ohlásia sa suchoty. Naopak kokteily bohaté na čerstvé ovocné šťavy, pri ktorých sa nemiešajú viac než štyri druhy alkoholu, sú milosrdnejšie. Ponaučenie: Menej miešať je niekedy viac, naučte sa to, prosím… Ale ako sa teda inteligentne „scápať“ z kokteilov? Benji Benian, ktorý vie, ako sa pije v New Yorku i vo Vladivostoku, by začal cestu do nemoty zázvorovým pivom. Žalúdok sa tým zaktivizuje a priam si pýta ďalšiu várku… Ale už čohosi iného. Lenže čoho? Neuškodila by vraj Bloody Mary. To je paradajkový džús, worcester, citrónová šťava, kvapka vodky a korenie. Trávenie sa vraj po Bloody Mary ešte viac posilní.

,,Ďalší drink, prosím!“

 Barman rád poradí. Keď v očiach hosťa vidí nedočkavú iskru, vie, že nastal čas pritvrdiť muziku. Čo tak zo dva kokteily postavené na ľahkom citrusovom ovocí v kombinácii s džinom a vodkou? Už sa to nesie… Zatiaľ však pi, človeče, iba biely alkohol. To preto, aby sa vo finále dalo pritvrdzovať. Dá sa. S whisky a koňakom. Koktaily z nich sú výraznejšie, majú dlhé doznievanie. Sú fakt móóc fajn. Fungujú. Ale nemuseli by ste po zadočku tľapkať servírku, pane… Komu ešte nie je amen, mal by ako „kameňák“ skúsiť niečo z tequilly. Pálenka z agávy sa považuje za silný aztécky nápoj. Treba len dúfať, že vám nalejú poctivú tequillu. Tu nádej zomiera posledná… Pán, ktorý aj po tequillovej kombinácii ešte stále drží fazónku, sa môže totálne doraziť zradným kamikadze. Zdanlivo nevinný zabijak sa mieša v šejkri. Je to voda, tripple sec a limetová šťava. No a to je asi koniec. Článku i váš. Existujú hrdinovia, ktorí tvrdia, že ich na párty vypili dvadsať a nepadli. Dámy hrdinov obdivujú a barmani sa popod fúz usmievajú. Veď najlepšie vedia, ako sa dá pomer alkoholu a štiav v koktailoch meniť…

Facebook Comments