Našinci oprašujúci si spomienky na Španielsko, zahraniční turisti, osadenstvo ambasád, návštevníci centra Brati-slavy, tí všetci majú pri Michalskej bráne otvorené dvere v reštaurácii a tapas bare Rambla.  Rambla na bratislavský spôsob – to je menu a drinky, ktoré robia Španielsko kulinársky známym. Uvíta vás zrejme najväčší bar v hlavnom meste, okrem obrovskej palety whisky, koňakov a miešaných nápojov, ktoré obhospodaruje agentúra Shake the world, nechýba ani sherry. Čo taký pohárik od Sandemana? Prebudí chuťové poháriky, napríklad na tapas. Asi viete, že ide o malé chlebíčky, ktoré predznamenávajú hody na Pyrenejskom polostrove. Obložiť sa dajú darmi mora, syrom, olivami, fantázii sa medze nekladú. Zaujímavosťou je, že tapas vznikli v Jereze, kde nimi zakrývali poháriky sherry, aby do nich nesadal prach a vínne mušky. Ešte niečo pod zub? Rambla naučila návštevníkov aj na pestré špízy, ktoré pripravuje grilmajster, ak máte záujem, priamo pred vašimi očami. Čo taký špíz z husacej pečene alebo jahňacích rebierok, hovädzinky či jumbo krevetiek, alebo tuniaka, páni? Odrazu na jazyku pocítite závan dreveného uhlia, rozkošne dráždivý, je to dôsledok sálania špeciálneho grilu. Podobný je aj v podniku El gaucho na Hviezdoslavovom námestí, tušíte správne, majú jedného majiteľa. Pochopiteľne, v Ramble nechýba skvelá paella. Tajomstvo paelly – žltučkej jazmínovej ryže z oblasti Valencie – spočíva v ingredienciách, ako je kuracie mäso, krevety, mušle a zeleninka. Dobre sa tu sedí i popíja, ak nemáte v peňaženke prievan, ale to sa od návštevníkov podniku v historickom pupku Bratislavy neočakáva. Podnik pripravuje aj špeciálne gurmánske párty, dievčatá dostávajú pohárik šampanského grátis, jazyky sa rozväzujú, podnik sa skrátka netvári škrobene. Možno by to ešte chcelo nárez zo španielskej šunky. Pata Negra a ešte jedno sherry do druhej, prípadne tretej nohy… Zrejme to pochopí i dídžej a zahrá flamenco rytmy, také dráždivé a opojné, aké vie poskytnúť preslávená Rambla v Barcelone, odkiaľ, už to vieme, iskrivý vetrík fúka…

Facebook Comments