Lastúrky, ulity, mušle či mušličky… Pre niekoho pochúťka, pre niekoho ešte chutnejšie označenie ženskej najvyhľadávanejšej časti tela, ženskej… mušličky. Práve pre túto lákavú podobnosť už samotným vzhľadom evokujú sex. No a keď si k tomu ešte predstavíte nádhernú ženu, ktorá ju jemne pootvorí, pomaličky dovnútra strčí svoj jazýček a… Samozrejme, bavíme sa o mušliach, ktoré sú okrem svojej výbornej chuti aj vychýreným afrodiziakom. Jedným z najsilnejších sú hrebenatky. Po taliansky ventaglie, anglicky scallops, no najznámejšie najmä pod francúzskym názvom cocquille St. Jacques, čiže mušle svätého Jakuba. V zásade existujú dva druhy, zálivové a morské. Priemer zálivových býva okolo troch centimetrov, sú spravidla chutnejšie a drahšie než morské. Hrebenatky z hlbokého mora (deep sea scallops) majú priemer päť až sedem centimetrov, po uvarení sú tuhšie, no napriek tomu sú vyhľadávanou delikatesou vďaka svojej typickej lahodnej sladkastej chuti. Na rozdiel od ustríc sa oba druhy hrebenatiek konzumujú len varené.

Mysleli ste si, že jedlo nemôže vzrušovať?

Ale áno, skúste drahej pripraviť chutné jedlo plné afrodiziák, ako sú hrebenatky, špargľa so šampanským. Po hrebenatkách na šampanskom ju nebudete musieť dlho prehovárať, aby s vami skočila do postele. A vlastne načo posteľ, na kuchynskom stole to tiež dobre chutí…

Facebook Comments