Nie je úplne jedno, či človek usadne k stolu v ufúľanom bufete, alebo v štýlovej, vinohradníckou históriou dýchajúcej reštaurácii. U richtára stavili na zážitkovú gastronómiu. „Variť v reštaurácii tohto typu je pestrejšie, než inde. Aj na kuchára sa prenáša štýlovosť prostredia, skrátka ma to núti dávať jedlám neopakovateľný punc. Baví ma hrať sa s prílohami, veď jedlo je tak trocha umelecké dielo,“ vraví Ivo Kratochvíla. Hostia sa naučili prichádzať najmä na skvelé pochúťky domácej i zahraničnej kuchyne. Hydina, zverina, ryby… Ale vždy vínko! Niekedy jemne „šmrncnuté“ do rafinovaných omáčok, inokedy vychladený pohár  zarámuje jedlo ako šperk… Je tu však jedna dilema, aké víno si vybrať ku gurmánskym špecialitám. Roztvorme vínnu kartu a dajme na slová someliera: K lososovi na limetovej omáčke by odporučil Müller Thurgau, akostné, 2007, od Mrva & Stanko.  Ku kačke pasuje červené, v tomto prípade chuť umocníte Cabernetom Sauvignon, neskorý zber, 2006, z Víno Miroslav  Dudo.  Medailónky vám budú lepšie chutiť, ak ich zapijete Sauvignonom, neskorý zber, 2007, z vinárstva Matyšák. No a bravčová sviečkovica v orechovej kruste plnená hroznom si priam pýta Rizling rýnsky, neskorý zber, 2007, z PD Mojmírovce.  Na zdravie a dobrú chuť! 

Losos na limetovej omáčke

Lososa pokvapkáme limetovou šťavou a necháme odstáť, potom ugrilujeme.  Vo vývare rozohrejeme maslo, precedíme do misky, ktorú dáme do vodného kúpeľa. Metličkou zmiešame žĺtky a šľaháme, kým omáčka nezhustne. Dochutíme korením, soľou a cuk-rom. Limety nakrájame na tenučké rezančeky a vmiešame do omáčky. Lososa podlejeme omáčkou a ozdobíme kolieskom limetu.

Facebook Comments