Salaš Zbojská dáva facku všetkým snobským a veľkolepým podnikom. V dobrom zmysle slova. Na nič sa nehrá, iba ak na salaš… Je to tu, medzi Breznom a Tisovcom, v dreveničke na stráni, vymys-lené tak, že vaše oko a žalúdok sa nasýtia a peňaženka zostane takmer plná… Vraj ďakujete, že ufúľané reštaurácie „à la salaš“ poznáte? No a my vám, páni, pri pamiatke zbojníka Surovca, ktorý tu leňošieval pod rozlo-žitou lipou (ešte stojí), prisaháme, že na Zbojskú sa ísť oplatí. Áno, aj bez toho, že by ste zľavovali zo svojich kritérií na hygienu, náročné chute a štýlovú obsluhu v írečitých reštauráciách.

Posúďte sami:

Váš tereniak sa pomedzi kravičky vyšplhá na strmú stráň, kde novučičký salaš stojí. Možno budete mať šťastie, že okrem salašníckeho psa Tobíka vás uvíta i krojovaná ľudová hudba. Jedálny lístok vám určite prinesú krojované dievčatá štebotajúce ľubo-zvučnou slovenčinou. Sedíte za dubovými lavicami alebo vonku pod lipou, prípadne na terase,  odkiaľ máte ako na dlani prekrásnu Muránsku planinu, a padá vám z tej krásy sánka… Ani vaše deti sa nenudia, Tobík, veľký, biely, chlpatý, sa s nimi hrá, možno si ratolesti odskočia v dosahu vašich očí obdivovať zajace či prasiatko v ohrade. Mimochodom, od budúceho roka pribudne v novučičkej „kolibe“ infocentrum o turistike v okolí, možnosť zajazdiť si na koňoch v susedstve a tiež ovečky, tak veru! No a priamo na salaši si z nich kúpite syr a celkovo tento salaš je salaš a kto tomu neverí, strela jeho materi…

 

 

Baraní perkelt:

Baranie plece zbavíme loja a nakrájame na kocky. Na rozohriatom tuku opražíme cibuľu, pridáme mletú papriku, speníme a pridáme mäso, ochutíme, podlejeme vývarom a dusíme domäkka, na záver zahustíme zmixovanými zemiakmi a prevaríme.
 Príloha – halušky

 

Facebook Comments