Ak si otvoríte vináreň na typicky staromestskej, vari najužšej uličke v Bratislave, chce to veľa uvažovania, aký imidž jej zvoliť. Niečo nóbl? Alebo čosi snobské? Neprichádzalo do úvahy, už aj preto, lebo Vináreň pod bašou fungovala ešte za komunizmu a bola pre nenáročných hostí. Po revolúcii podnik zakapal, šesť rokov nefungoval, ale dnes, po rekonštrukcii, sa ukazuje, že Pod baštou si dali do vienka niečo z dôb starých i nových. Vstúpte, prosím, zopár schodmi nadol do vinárne, ak už nechcete zostať v prízemnej kaviarenskej časti. Možno budete chvíľku v rozpakoch zo symbiózy mramoru a starého muriva, ani gulášik za dvadsať korún tu už nemajú. Ale tie jedlá a vínka si zachovali svoju našinskosť, opierajú sa o chute česko-slovenské. Samozrejme, kapusta s knedľou a pečeným brav-čovým nechýba, alebo čo tak guľky plnené údeným? Isteže, aj divina sa nájde, o sviečkovej so smotanou nepochybujte. Pod baštou stavili od augusta na zjednodušený jedálny lístok, v ktorom sa zákazník lepšie orientuje. Rozlievajú sa tu sudové vína, naprí-klad od Pavelku, ako aj fľaškové renomovaných slovenských a moravských značiek. Okrem spomínaného Pavelku nechýba Karpatská perla, Mrva and Stanko, Vila víno Rača či chýrne Habánske sklepy.  Alebo ste skôr na pivečko, na Budvar? Čapujú ho za štyridsať korún, čo je na pupok Brati-slavy ľudovka, aj keď, priznajme si, žiadna vináreň uprostred Starého Mesta absolútnou ľudovkou byť nemôže. Čo už, bývavalo…

 

Domáci guláš:

Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji dozlatista, pridáme na kocky nakrájané, osolené a okorenené hovädzie mäso a restujeme.Po orestovaní pridáme mletú červenú papriku a dusíme do polomäkka, potom pridáme rozomleté zemiaky na zahustenie a pretlačený cesnak a za občasného miešania dusíme domäkka. Na konci ešte dochutíme podľa chuti a podávame s červenou cibuľou a strúhaným chrenom.

 

Facebook Comments