Tento zlatistý mok je spoločenská záležitosť. Hodí sa na večierok s partiou, ale aj šéfovi k šesťdesiatke či ako pozornosť lekárovi, prípadne i na pohostenie počas rodinnej návštevy. Šetriť nemusíte ani na sebe, lebo ak pije jedinečnú whisky jedinečná osobnosť, naozaj to k sebe patrí…
Dojmy a pojmy:
Oficiálne pravidlá na výber tej správnej whisky by sme hľadali márne. Platí iba jedna zásada – vy máte svoju osobnosť a whisky má takisto svoju osobnosť – tak ich spojte. Akú si prajete? S ľadom a či bez neho? So sódou alebo čistú? Pitie tohto nápoja je jednoznačne vec individuálneho vkusu, nech už ide o írsku, škótsku alebo americký bourbon. A ešte niečo: Dobrá fľaša whisky nikdy nič nepokazí…
 Predsa len, neuškodí poznať základné druhy whisky – sladovú a miešanú. Sladová, nazývaná aj nerezaná alebo Single Malt Whisky, je škótska whisky vyrobená z jedného druhu obilniny, napríklad z jačmeňa. Miešaná alebo rezaná, teda Blended Whisky, je zmes viacerých kukuričných a sladových obilných whisky. Kľúčovou postavou v procese jej výroby je Master Blender, akýsi „sládek“ alebo „vincúr“, po našom. Ten z množstva jednodruhových whisky vyberá tie najlepšie a mieša ich. Má to v oku, má to v čuchu, má to na jazyku. Ochutnajme… 


Najstaršia je írska:


O prvenstvo a prapôvod zlatistého nápoja súperí írska whisky so svetovo preslávenou škótskou whisky. Írska sa od svojej škótskej sesternice neodlišuje len písmenkom v názve (whiskey), ale aj chuťou. Je totiž trikrát destilovaná (škótska len dvakrát) a pri jej pálení sa nepoužíva rašelina, chýba jej teda typická dymová príchuť. Irish Whiskey vôbec po prvýkrát vyrobili írski mnísi v jedenástom storočí. Základné suroviny pri výrobe boli jačmeň, pšenica, ovos a žito, niekedy aj melasa z cukrovej trstiny.
Od polovice osemnásteho storočia bolo v Írsku dvetisíc páleníc, ktorých centrom bol Cork, Dublin, Belfast, Tullamore, Kilbeggan, Kineadine, Lochrin, Doderbank. Dnes je výroba v Írsku centralizovaná. Neďaleko Dublinu sa podľa receptov vlastníkov vyrábajú všetky druhy írskej whisky.
 Zrenie írskej whisky trvá najmenej tri roky, často desať až dvanásť rokov. Je uložená v sudoch po sherry, bourbone, rume alebo aj v sudoch z amerického bieleho duba. Tu každá
whisky získava individuálny tón farby, chuti a vône. Írska whisky má strednú sladovú chuť ako škótska a kanadská whisky, ak nie je slad sušený nad ohňom a dymom z rašeliny. V posledných rokoch prichádza na trh aj Blended Irish Whiskey, ktorá je rezaná destilátom z iného obilia. Najznámejšie značky: John Jameson, John Power, Tullamore, John Locke.

Škótska whisky:

Umenie destilácie Scotch Whisky je známe už viacero stáročí. Jej názov vznikol zo starého keltského „uisqe beatha“ – živá voda. Časom sa slovné spojenie skrátilo na „uisge“, potom na „usky“ a v závere už na whisky. Nápoj v priebehu rokov výroby zažil mnoho peripetií, zákazov, príkazov a nariadení, vždy s cieľom čierne pálenice legalizovať. V devätnástom storočí sa v tom najlepšie orientoval istý John Walker… Práve on sa stal priekopníkom vylepšovania surovej whisky pomocou miešania. Škótska whisky je známa svojou jedinečnosťou, ktorá je daná aj zemepisnou polohou. Známe sú regióny ako Highlands, Lowlands, Campbeltown a Islay. Hlavná surovina na jej výrobu je jačmeň. Neskorším miešaním s čistým obilným destilátom vzniká blended whisky, ktorá lepšie vyhovuje chuti Európanov než čistá jačmenná. Škótska whisky, samozrejme, nesmie chýbať v žiadnom bare. Každý lepší podnik by mal mať vo svojej ponuke niekoľko druhov. Apropo, každá „škótska“ musí takisto zrieť minimálne tri roky v použitom dubovom sude – po sherry, bourbone či rume. Práve tam získava svoju individuálnu a nezameniteľnú farbu, vôňu a chuť.

Kanadská whisky:

Canadian whiskey je súhrnný názov pre všetky druhy whisky, ktoré sú vyrobené v Kanade a dodržiavajú pravidlo, že v základnom destiláte je viac než päťdesiat percent kukurice a až potom ostatné obilia ako ovos, žito, pšenica. Jej výroba sa rozšírila začiatkom dvadsiateho storočia vďaka škótskym, anglickým a írskym prisťahovalcom. Táto whisky je okamžite po destilácii rezaná s Grain Whiskey (obilnou) a to je rozdiel, ktorý zreteľne odlišuje kanadskú whisky od iných výrobkov. Je svetlejšia než škótska, írska alebo americká a ľahšia a je veľmi vhodná na miešanie koktailov. Jej chuť výborne vyznie v spojení s nealkoholickými bublinkovými nápojmi…

 

Viac sa dočítate v januárovom čísle mesačníka Brejk.

Facebook Comments