Keď zabili v Sarajeve Františka Ferdinanda, dobrý vojak Švejk si na znak smútku rozkázal čiernu Plzeň. Že by aj Česi a Slováci po finále Pilsner Urquell Master Bartender, ktoré v Prahe vyhral Angličan, presedlali  na čierne? Nehrozí. Veď vyhralo skvele načapované pivo. Také, čo krčmár z pípy vykúzli na jeden raz. Pomaličky, žiadne náhlenie, keď sa zlatistý mok rovnomerne rozlieva po obvode pohára a potom celú tú nádheru umné ruky barmana korunujú smotanovobielou čiapočkou… Nie je pitie ako pitie:  Prečo vlastne vznikla potreba, aby krčmári všetkých kontinentov, kde plzenské pivo poznajú, mali svojho šampióna? Lebo pivo je po uvarení v pivovare ako malé dieťa. Čisté a neskazené. Potom záleží už iba na jeho pestúnoch, aby si svoje vlastnosti uchovalo, dostalo dobrú opateru a lásku. Áno, lásku, lebo značka Pilsner Urquell je srdcová záležitosť. Preto sa v spoločnosti SAB Miller pred tromi rokmi rozhodli, že podporia myš-lienku kultúry podávania piva, ktoré je ich vlajkovou loďou. Prvé dva ročníky prebehli priamov v New Yorku, teraz sa pivná šľachta presunula do Plzne a Prahy. Víťaz Dany Walker, chlapík pivno-barokovej postavy, si po vyhlásení výsledkov na Pražskom hrade (kde inde korunovať víťaza značky Pilsner Urquell?) sňal z hlavy typický anglický cylinder a očičká mal zarosené ako krígle, ktoré počas dvoch dní súťažne čapoval. „I am very happy!“ oznamoval lesu mikrofónov a kamier. Tešiť sa môže, má to aj s výletom do New Yorku a istou účasťou na budúcoročnom šampionáte v Berlíne. No a ostatní súťažiaci? Tí z Fínska, Dánska, Švédska, Grécka, Izraela, Belgicka, Španielska, Rakúska, Nemecka, Bieloruska, Ruska, Talianska, Juhoafrickej republiky, Česka a Slovenska iba preglgli dúšok plzenského, ktoré ako keby malo v sebe v ten večer viac horkosti. 

Tisíc dôležitých maličkosti:

Aj tak, boli to pre barmanov dva nezabudnuteľné dni. Veď všetci sa tu stretli ako víťazi súťaží Národný majster barman. Bolo to, ako keby postupne gúľali do kopca sud plzenského pozostávajúci z vedomostí o výrobe piva a fortieľa, aby čo najviac ulahodilo hrdlu zákazníka.  Koľkože pohárov museli natočiť,  koľkokrát sa spáliť na správnej teplote piva, koľkokrát museli klnúť, keď im priveľmi alebo málo penilo? Ale už sa naučili, aká je tá správna Plzeň, teraz, keď už svoj sud znalostí dokotúľali pod šenkársky Olymp. Člen poroty Václav Berka, starší obchodný sladovník Pilsner Urquell, vraví: „Kým v roku 2006 sa do súťaží prihlásilo 272 výčapníkov, v minulom roku ich už bolo tisíc. No a v tomto ročníku súťažilo vyše 1 500 barmanov  zo 16 krajín.“  Viete, o čom sa bavia dvaja barmani, keď sa stretnú? O pive. Tak ako náš reprezentant Ľubo Gavalier, mimochodom, čapuje Pilsner Uruquell vo svojom podniku v Liptovskom Jáne. O pive sa vie baviť  aj v angličtine, veď na desať rokov si obul túlavé topánky. „Každý z nás miluje toto pivo, každý z nás by chcel vyhrať, už pre to pivo,“ vravel nám v polčase súťaže, keď mali výčapníci za sebou písomný test v Plzenskom pivovare a potom zopár pohárov geniálneho nepasterizovaného, natočeného priamo z dubového suda… „Na zdraví!“ dvíha pohár k ústam aj  čierny Moses Brhlovu z Juhoafrickej repub-liky, keď sa z Plzne vrátil mančaft na večeru do pražskej pivárne Kolkovna. Ebenový sympaťák je zo stovežatej uveličený, celý happy je najmä z Karlovho mosta, tlačenky a utopencov. Ale zajtra, až budú točiť na Staromestskom námestí, to bude iné. Áno, z chlapcov a aj z dvoch súťažiacich dievčat cítiť napätie…

Tam, na Staromáku:

Orloj odbíja druhú hodinu poobede, apoštoli a smrtka si dajú kolečko, potom húfy turistov zavetria stan s nápisom vyvolávajúcim pavlovovský re-flex slintania po pive. Moderátorka Lucie Výborná moderuje výborne, ako vždy. Uvádza šampiónov, tí pred zrakmi publika teatrálne pristupujú k pípe na vyvýšenom podstavci, je to šou „se vším všudy“. Medzinárodná porota si sústredene zapisuje a VIP v stane ešte sústredenejšie popíjajú. Pilsner Urquell, zdá sa, môže Ludvik Daněk, Jirko Hrdina i Kristián Kodet. Na pódiu zožína divácky aplauz ruský borec Dmitrij Muchkin, turisti aplaudujú „Rosija s taboj!“, no najväčšmi ľud pospolitý drukuje domácemu Vencovi Vanyovi. Česi by boli radi, keby vyhral Čech, Slováci, keby Slovák, všetci by chceli… „And the winner is…?!“ naťahuje chvíle už večer, keď sú všetci v gala na Pražskom hrade, „winner is Danny Walker from Great Britain!“ ozamuje verdikt medzinárodný marketingový riaditeľ značky Vinod Giri. A potom sa pilo, jedlo a hodovalo (dosiaľ sa hodovalo,  jedlo a pilo) až do rána bieleho. Na raňajkách v hoteli Josef chýba Venco Vanya. Jeho otec, majiteľ pivárne U Švejka v Kadani, je však pokojný. „Venco asi od smútku niekde nasáva.“ Potom dodá. „Vlastne je dobré, že nevyhral. Kto by to s ním potom doma vydržal.“ 

Facebook Comments