Iste viete, že pravé šampanské je len jedno. Áno, Dom Perignon – výnimočný nápoj. Ale aj ostatné sekty, nielen z oblasti Champagne, očarujú. Presvedčivo chutia aj bublinky „cava“ z vychýrených katalánskych viníc, „bravó Freixenet“. Ale tiež z výnimočných krymských vinohradov „zdrávstvuj, Igristoe“ a uchvacujú i šumivé z talianskeho Piemontu – „ciao, Moscato de Asti“. Dobre robíte, páni, ak ich práve chladíte…

A čo ostatné sekty, šumivé a sýtené vína?

Každopádne si zaslúžia vašu pozornosť. Najmä sekty, ktoré druhotne kvasia priamo vo fľaši. Ale aj šumivé, pri ktorých fermentácia prebieha v tankoch, majú svoje kúzlo. Pozor len na vína sýtené. Obyčajne sa vyrábajú z menej kvalitnej suroviny, potom už ide iba o jediné – nejako nastrkať do vína bublinky. Ochutnáte, ale cítite sa, ako keď si kúpite tenisky od Číňana, a nie v značkovej predajni… Sýtené víno totiž obchádza proces zrenia, jeho výroba je časovo nenáročná. Bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú a vytvárajú pri konzumácii „agresívnejší“ chuťový vnem. Živió? Nech sa páči, podľa peňaženky. Ale tá hlava… tá hlava ráno po opici…!

Naše šampusy:

História výroby šumivého sa v našej oblasti začala písať v roku 1825, keď dvaja mešťania Johann Fischer a Michael Schönbauer založili v Bratislave jednu z prvých fabrík na výrobu šumivého vína mimo Francúzska. Sekty sa na Slovensku ujali, ale iba málo vinárov u nás sa púšťa do ich výroby vo veľkom. Je technologicky náročná. Okrem dominujúceho Huberta sa v menšom na sekty zameriavajú aj firmy Ostrožovič a Matyšák. Na trhu sa však vo väčšom uchytili výrobcovia ako Víno Nitra so značkou Pálffy a firma Hacaj z Pezinka.

Hubert:

Spoločnosť Hubert J. E. patrí medzi najvýznamnejších stredoeurópskych výrobcov kvalitných sektov, sýtených a tichých vín na rôzne príležitosti. Má široké portfólio produktov a neustále inovuje. Hubert používa všetky technológie výroby. Klasickou metódou vyrábajú napríklad sekt Hubert Club Brut. Ten získal v Paríži striebornú medailu na výstave „Vinalies Internationales 2005“. Tranzverznou metódou vzniká Hubert L’Original. Tankovou metódou sa zasa vyrába najobľúbenejší produkt z portfólia Hubert J. E. Hubert Club. Rovnakou metódou sa rodí aj šumivé víno uvedené na trh v roku 2005 – Hubert Grand. Je charakteristický svojou ovocno-mandľovou vôňou. Metóda Asti sa používa na výrobu šumivých vín z aromatických odrôd. Hubert de Luxe sa teší obľube hlavne u nežného pokolenia.

Víno Nitra – Sekt Pálffy:

Víno Nitra je súčasťou holdingu United Industries. Okrem tichých vín sa špecializujú na sýtené a šumivé vína. Výroba sektov sa začala v roku 1999. Meno sektov Pálffy je zúročením pohľadov do minulosti. Elegantne tak oprášili osobnosť grófa Mikuláša Palffyho II. Intenzívne sa zasadzoval o rozvoj vinohradníctva a kvalitu vína v oblasti. Sekty sa vo Víno Nitra vyrábajú metódou classique a charmat. Ročná produkcia je šesťdesiattisíc fliaš určených prevažne na domáci trh.

Hacaj:

Špecialitou tejto rodinnej firmy, ktorej vinohradnícke korene siahaju do devätnásteho storočia, sa v posledných rokoch stali sekty. Vyrábajú ich klasickou metódou druhotného kvasenia priamo vo fľašiach. Mušty určené na výrobu bielych sektov získavajú šetrným lisovaním celých strapcov hrozna. Výnimkou sú ružové sekty. Na tie sa mušt získava po zomletí odstrapcovaného hrozna ako samotok. Základné vína sú pripravené metódou „riadeného kvasenia“ pri nízkych teplotách a zušľachťujú sa biologickým odbúravaním „tvrdej“ kyseliny jablčnej. Sekty Hacaj skôr než v obchodoch nájdete vo vínotékach, špičkových gastronomických zariadeniach a získať ich môžete aj formou vínnej turistiky priamo v Pezinku.

Dobré zaobchádzanie sa vyplatí:

Vy máte v chladničke určite dobrý sekt. Čo s ním? Len žiadne dlhé ležanie doma, páni. Nech bolí preprava sekt čo najmenej, tak znie zásada. A potom, malo by sa dbať na to, aby sa sekt skladoval na chladnom, pokojnom a tmavom mieste. Postojačky. Totiž pri skladovaní v stoji sa vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje vysúšaniu zátky i akejkoľvek oxidácii. Mimoriadne škodlivé je pre sekt kolísanie teplôt. Časté ochladzovanie škodí sektu rovnako ako preprava v prehriatom kufri auta. Okrem toho by sa mal chrániť pred pôsobením svetla. Len žiadne vyberanie vzácnej fľaše a tešenie sa, ako s ním na Silvestra vystrelíte. Svetlo urýchľuje oxidačné procesy…

Dokedy čakať na slávnostnú chvíľu?

Sekt uzavretý plastovým uzáverom treba konzumovať do dvoch rokov. Fľaše uzavreté prírodným korkom do troch rokov. Ročníkové sekty (vintage) majú potenciál zrieť a dosahujú svoj vrchol aj po viac ako troch rokoch. Ruku na srdce, kto by tak dlho na rozkoš čakal…?

Ešte rada nedočkavým!

Ak chcete sekt otvoriť hneď po kúpe, nerobte to. Dajte dobrému sektu čas na zotavenie po transporte. Inak príliš pení. Majte na mysli, že decentné otváranie šumivého vína patrí k úcte k ušľachtilému moku. Vyžaduje určitú zručnosť, aj keď nemusí byť priam somelierská. Nič neurýchlite, lebo iba odpočinutý sekt je ten pravý. Pri otváraní musí byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak v nej koncentroval na stenu, a nie na ústie. A potom… potom… báác!!!

Nie je zátka ako zátka:

Vlastne, zadržte ešte… Lebo asi neviete, že iné je otváranie sektu s plastovým a iné s korkovým uzáverom. V prvom prípade pri uvoľňovaní košíka pridŕžame zátku palcom, aby nevyletela. Zátku, spolu s košíkom, uvoľňujeme opatrnými kývavo-otočnými pohybmi. Strela je pod kontrolou… V druhom prípade takisto pridŕžame korkovú zátku palcom. Opatrne odstránime košík. Vzácnu fľašu uchopíme za dno a nakloníme ju do 45° uhla. Žiadne lomcovanie štopľom, ten iba držíme. Naopak, otáčame fľašou. Pekne v smere hodinových ručičiek! Zátka sa otáčaním fľaše pomaly vytočí. Chvíľka napätia… Buchne to ako z dela? Nie. Otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len decentné „zasyčanie“. Bublinky nijako zvlášť nedivočejú, ale v nádherných šnúrach stúpajú k hladine pohára. Nelejte sekt do širokého, ale do úzkej „flauty“. Toto je ten pravý pôžitok zo šampusu? Áno, tvrdia somelieri.

Dobrá rada:

Na rozjasanom polnočnom námestí strieľajte radšej lacnými sýtenými vínami. Veď aj vinár, čo „nadupe“ priemerné víno bublinkami, sa rád raduje…

Facebook Comments